Pages

Saturday, July 10, 2010

Petua Kejayaan : 2 kali konar ( corner)

Petua : 2 kali konar ( corner)

Ini lagi satu petua yg saya "turunkan" dari arwah bapa saya ...sebagai pemanas minda dan untuk kita fikir-fikirkan bersama.

Suatu ketika ,saya yg menetap dikuala lumpur kebetulan sibuk dengan kerja hampir 3 bulan tidak balik kampung walaupun kerap juga  menalipon bapa bertanya khabar berita.

Suatu hari sambil  berbual dgn bapa  melalui talipon ..bapa saya bertanya : " Hang ni bila nak balik kampung dah lama tak balik awat ( kenapa ) ni ? "  " saya sibuk lah bah ..kerja banyak terpaksa kena habiskan " kata saya lagi ..

" Hang sibuk lagu ( macam ) mana pun tak kan tak sempat balik sekejap kut ..bukan nya susah  dua kali konar ( corner ) je ..bila hang bawak kereta ...hang konar kiri , hang konar kanan  2 kali saja sampai lah  ...tapi kalau hang 'gostan ' ( asal bahasa inggeris 'go astern' - patah balik sekarang kita cakap 'reverse') memang takkan sampai" .

Terus saya terpaku . ....tak boleh nak jawap ibarat kalau main catur ( 'chess' )..dah kena 'checkmate!' Memang ini  loyar buruk tapi disimpulkan dengan sindiran yg halus . Hujung minggu  itu terus saya tidak fikir panjang dan balik kampung .

Berbagai kesimpulan ( inference)dan iktibar kita boleh ambil mengikut keadaan .  Terpulang kpd masing masing . Paling tidak pun kepada siapa yg masih ada ibu dan ayah ..jangan fikir panjang selagi mereka ada didunia pakai petua " 2 kali konar" . Jauh lagu mana pun cuma 2 kali konar saja. Jangan gostan kebelakang...takkan sampai .

Begitu juga bisa diambil iktibar kalau kita nak berjaya ..jangan anggap masaalah sebagai penghalang atau terlalu berat nak dipikul lantas kita  tidak maju kedepan  Kalau kita bersikap positif  yang nampak berat akan jadi ringan .

Cuma yg harus dilakukan ialah langkah pertama ...langkah pertama itulah kunci segalanya . Bak kata pendita Cina yg hidup lebih 2000 tahun lalu Confucius ..." Perjalanan yg paling jauh bermula dgn langkah pertama" .( The longest journey starts with the first step) .Misalnya , jika kita nak berniaga dan bervisi nak berjaya sedangkan kita bekerja ..jadi .apakah langkah pertama yang harus dilakukan ..kalau kita berangan angan dan tidak ada langkah pertama sudah pasti  perjalanan kita tidak akan bermula dan visi dan misi ( vision and vision) walaubagaimana hebat pun tetap diawangan  Dan menurut org yg sudah berjaya langkah pertama akan tersusul dgn langkah langkah seterusnya ......jadi jom kita angkat kaki dan mulakan langkah pertama .

- majufikir-