Pages

Tuesday, July 27, 2010

Melayu wajib kuasai perniagaan 2 "essential" .

Bagaimana kah caranya utk kita perhebatkan perniagaan org kita 

Saya pasti org Melayu memang berbakat untuk berniaga dlm apa bidang sekali pun . Bakat berniaga memang ada pada  org Melayu jika kita ikuti  sejarah . Namun jenis perniagaan org Melayu kini masih  terbatas. Kalau ada pun tidak merangkumi semua aspek .

Kerajaan melalui dasar pengstrukuran masyarakat telah pun berjaya mengeluarkan orang Melayu yg rata rata hidup miskin pra - DEB yg lalu kepada tahap yg membanggakan . Namun untuk menjadikan orang Melayu bangsa GLOBAL seperti yg diwawaskan, kita harus menguasai semua bidang perniagaan : daripada pembuatan , pemasaran , peruncitan , teknology , industri kecil , industri besar, pertanian , servicing dan apa saja bidang perniagaan "essential "  ( yg sangat penting ) .Kita tidak boleh tertumpu kpd sesuatu bidang sahaja  Untuk menjadi bangsa dunia ukuran ( yardstick ) nya ialah sejauh mana kita kuasai kesemua bidang-bidang "essential " ini yg beratus ratus banyak nya .

Inilah yardstick atau ukuran sebenar kejayaan  keusahawanan Melayu yang harus kita berikan tumpuan.

Memang sudah ada  peniaga peniaga Melayu yg menceburi bidang bidang " essential "  Dan kerajaan pun ada memainkan peranan seprti penyediaan berbagai bagai skim insentif seperti skim pinjaman ,skim  Prosper dan berbagai-bagai lagi ..Namun jumlah penglibatan kita  didalam bidang 'essential ' ini   terlalu kecil  dan boleh dikatakan "negligible" ( tidak nampak) . Kita tidak perlu pergi jauh . Buka mata dan lihat kedai kedai , kilang kilang , wokshop-wokshop , bangunan2 ...siapa yg punya.

Faktor besar ketidakuasaan kita dlm bidang essential ini ialah kita baru saja melangkah ...bidang perniagaan memerlukan masa yg panjang . Kaum Tionghua sudah beribu tahun berniaga dibawa warisan perniagaan ini keserata dunia dengan budaya niaga dan kerja yg bagus. Namun itu tidak bermakna org Melayu tidak boleh . Tidak perlu bersaing dgn perniagaan mereka ...kita bersama sama bangunkan perniagaan kita bersama mereka...tolong menolong ..bernetwork dgn semua .

Saya tertarik dgn satu idea yg dilontarkan didlm sebuah blog yg saya baca...bagaimana kita hendak mempercepatkan keterlibatan kita dalam bidang perniagaan 'essential ' ini ...iaitu kita kena "fardhu kifayahkan " ekonomi kita. 
Pendekata , jika disesuatu kawasan yg kepadatan penduduk itu adalah orang islam , maka jika tidak ada produk atau services yg  org islam perlukan yg di tawarkan oleh org islam sendiri , maka seluruh penduduk islam akan "berdosa". Hal ini serupa juga dgn makanan org islam ...jika tiada siapa pun org islam yg membuat atau mengilang bahan makanan halal maka seluruh umat islam akan "berdosa" .Lantas kesannya ialah jika kita tidak hendak menanggung dosa maka kita harus ceburi bidang 2 ini ...Yg bagusnya ialah ..tidak akan ada "overlapping" business disesuatu tempat seperti bidang gerai makanan yg byk terdapat. Akan ada suatu budaya kesatuan dikalangan org islam sendiri akan memilih jenis perniagaan yg belum ada ..misalnya di tempat A ..tidak ada wokshop org islam maka semua org  islam akan berdosa...maka satu wokshop akan di tawarkan disitu. Jika disitu memerlukan klinik, kedai sparepart motor , hardware, eletrical , kedai baju kasut , kedai buah , kedai gunting , kedai kek , tusyen centre, kedai utk disewa , servis baik pulih rumah, dan berpuluh lain lagi keperluan maka org islam akan sendiri melakukan nya.

Saya cadangkan alim ulamak kita melihat perkara ini ...sebab bidang ekonomi adalah sangat penting ...selain soal akhirat ..mereka boleh memainkan peranan ...mengajak ummah menyertai bidang 2 ini sebagai satu tuntutan ummah ...dan akan mendapat pahala yg besar jika mereka ceburi selain dari untung utk perniagaan. Hal ini juga adalah  ' common sense ' ...jika semua perniagaan tertumpu pada bidang restoran ..maka untung akan terbahagi ...semua mendapat untung yg kurang ...jika perniagaan berbagai bagai maka semua akan dpt untung yg lebih ...

Munkin penyelia skim bantuan kerajaan boleh menjadi coordianator dlm pemilihan ...misalnya katakan d Gombak belum ada kedai gambar milik orang islam sedangkan penduduk islam ramai ..maka penyelia ini akan memberi khidmat nasihat pada mereka yg ingin membuka perniagaan di Gombak ...
Jika tiada penyelaiaan maka yg berminat utk berniaga tidak tahu apa yg belum ada dan boleh menguntungkan

Sila kongsikan pandangan anda ....

-majufikir -