Pages

Sunday, July 17, 2011

Nikmat ada semasa tiada

Pepatah Arab yg berbunyi : " Nikmat ada adalah semasa tiada" ,ringkas namun punya hikmah yang sangat tepat lagi mendalam ...Bila difikirkan memang menjadi tabiat manusia akan mudah lupa apabila berada didalam status kesenangan tetapi apabila kesenangan itu tiada berganti pula dengan kedukaan  maka baru lah terasa akan nikmat kesenangan yg hilang itu .

Apa saja pun boleh kita jadikan contoh untuk meng -illustrasikan pepatah ini dari perkara yang besar hingga keperkara yg paling kecil dan tidak kira peringkat umur mahupun status dalam masyarakat .Contohnya yg terlintas dibenak fikiran adalah begini ...katakan si ahmad punyai jutaan ringgit , kereta besar , pangkat besar , terkenal seluruh negara dan acapkali keluar negara bercuti dan hidup dengan serba kemewahan namun dia mula  lupa dirinya , mula  rasa megah, riak  dan sombong , boros berbelanja dan lain lain ...orang yg memerlukan tiada  dibantu , zakat tidak dibelanjakan , sedekah tidak pernah , apa lagi  dia lupa pada hakikat bahawa apa yg  dikecapi nya adalah pemberian Ilahi .....maka dibuat cerita misalnya tiba tiba , sekonyong konyong musibah menimpa dirinya katakan syarikat dia melalui kesukaran , perniagaan merosot teruk dan akhirnya dia menghadapi risiko kebengkrapan  ...menyebabkan kini dia tidak boleh tidor , kawan kawan ( semasa senang ) nya  mula meminggirkan nya , masyarakat tidak lagi menghormatinya , bank mula hantar notis guaman hutang tak berbayar dan lain2.......ketika itu mungkin didalam benak hatinya ..alangkah bagusnya jika semasa aku meningkat maju aku lakukan kebaikan , kebajikan , zakat dan sedekah , tidak boros , berjimat , tidak bermegah megah menunjuk nunjuk kemewahan untuk santapan keegoan ku dan aku tidak lakukan maksiat aku jaga hal hal syarikat dengan baik ...tentu aku tidak berada didalam mode sekarang kini semuanya hilang duit hilang reputasi pun terbang ...ini adalah contoh yang ekstrim ...

Apa pula contoh yg sekecil nya pula . Pernah tak anda melalui keadaan dimana didalam poket cuma ada RM2 dan anda tidak cukup makan tengahari dan gaji akhir bulan seminggu lagi ? hah ...apa perasaan anda keitka itu ? tentu terukkan .....nak pinjam kawan segan , akhirnya terpaksa pinjam dari emak ...(ini selalu terjadi pada orang bujang yang tersasar bajet ...jawapnya tiap tiap hari makan mee segera atau berpuasa )  ..dan ketika duit anda dalam poket ada rm2 ...nak makan se bungkus nasi pun berharga rm5 ...anda mungkin akan rasa nikmat RM3 ...tiba tiba menjadi besar nilai nya tapi malangnya anda tidak ada .....namun selepas dapat saja gaji ...hah rm300 pun kecil semasa tu .....inilah dikatakan secara relatif  ( saya akan menulis tentang teori relativiti pada masa akan datang ...sebab banyak pengajaran dari teori ini ). Namun jika anda boleh teringat sewaktu keadaan gusar cuma aa rm2 dalam poket ..maka anda akan rasa bersyukur dengan erti kata yang bermakna...dan itulah satu detik kemenangan dalam peperangan dalaman .

Anda  pernah sakit gigi ? dimana sakit berdenyut denyut sampai naik ke kepala ...jangan cakap makan tidor pun tak boleh ..barulah kita tahu nikmatnya makan dan tidor tanpa apa apa sakit .....tetapi sebaik gigi tidak sakit seperti sekarang ...kita mula take for granted kesihatan gigi .......kita boleh beri beratus macan lagi tentang masaalah kesihatan ....apa bila tidak sihat atau dah dapat penyakit maka barulah kita rasa nikmatnya semasa kita sihat ....malah contoh terbaik tentang " Nikmat ada semasa tiada " adalah contoh apabila mode sihat jai sebaliknya ...elok juga sekali sekala kita pergi ziarah orang sakit....agar kita sentiasa beringat akan peri penting nya jaga kesihatan dan bersyukur sepanjang waktu ...tetapi pelik dan ironis juga kadang-kadang  apabila kita ziarah orang sakit kita bawa buah 2an sedangkan sipesakit nak buka mulut pun tak boleh ..contohnya terjadi pada saya sendiri apabila terlantar dalam hospital suatu ketika dulu sahabat yang perihatin datang melawat membawa buah-buahan sedangkan saya tak boleh makan apa apa selain daripada ubat hospital ! ketika itu baru saya tahu nikmat boleh makan ..!

Contoh yang lebih besar adalah keamanan dan kemakmuran negara kita . Ada rakyat  yang tidak peduli pasal keamanan yang kita kecapi sehingga kini . Ada yang sanggup menggadaikan keamanan dan harmoni diantara kaum dan agama  dengan bersekongkol dengan musuh musuh dalam selimut yang mahu menggugat keamanan negara atas nama demokrasi dan kebebasan . Bayangkan apabila kaum yang berbilang bangsa mula bersyak wasangkan dan bergaduh ...tentu semua akan rugi ..pelabur pelabur akan lari ...dan kita akan hilang pekerjaan sebab pelabur pelabur pentingkan keadaan aman didalam sebuah negara untuk terus melabur . Jika impak nya terlalu kuat hingga kerajaan tidak mampu membendung dengan efisien ia mampu menggugat ekonomi negara dan apa yang pasti berlaku apabila ekonomi kecundang ? rakyat akan menderita . keluarga tidak dapat menyediakan makanan untuk anak anak ( seperti di Mesir ketika ini ) . Dan kemungkinan tercetus rusuhan kaum seperti yang mahu dirancang oleh musuh atau dalang yang mahu melihat negara kita hancur. setelah itu berlaku maka baru kita menyesal . apa yang kita ada sekarang ...lihatlah apa yg kita ada sekarang akan hilang ....ketika itu baru kita akan tahu nikmat keamanan dan betapa penting nya kita harus bersatu padu . hal ini berlaku diseluruh dunia sejak manusia di jadikan ...konflik , peperangan , permusuhan akan berlaku . itulah yang dikatakan " history repeats itself " ( sejarah akan berulang) . jika kita tidak bertindak waras atau bersatu itulah yang akan berlaku .

Terdapat beribu ribu contoh jika kita nak berikan tentang " Nikmat ada ialah semasa tiada " lagi ..malah ia nya berlaku pada diri kita setiap masa .....Hadis hadis Nabi pun ada mengingatkan kita tentang apa yg kita lakukan semasa kita sihat , semasa muda  sebelum sakit dan tua dan sebelum ajal ....sebab manusia ini punyai tabiat semula jadi yang mudah lupa ..maka yang bijaksana dikalangan manusia adalah mereka yang sentiasa beringat dan bersyukur setiap saat pada Penciptanya. Ia memerlukan kita lakukan introspeksi diri sepanjang masa ...barulah kita akan bisa mengenali diri bahawa tiada daya upaya kita melainkan dengan rahmat Tuhan semesta alam.