Pages

Friday, August 6, 2010

Melayu : Bangsa paling hebat diabad ini

Saya sering mengunjurkan kepada rakan rakan sperjuangan bahawa orang Melayu lah bangsa didunia sekarang yg paling hebat !

Ramai yang skeptikal , ada yg ketawa , ada yang inginkan penjelasan . Namun rata rata tidak yakin  . Namun setelah saya berikan penjelasan baru mereka percaya ..dan malah ada yang berkata .."eh ...hebat  betul bangsa ku ...kita sendiri tidak sedar " . Sememangnya ramai orang Melayu tidak sedar bahawa merekalah bangsa terhebat didunia sekarang ....Kita cuma perlu membuat analisa dengan menggunakan akal yg bebas .

Kepada yang menidakkan ...saya terus akan bertanya .."habis pada engkau bangsa apa yg paling hebat  kalau bukan Melayu ?"

Ada yg menjawap bangsa China , Jepun , Eropah , India , Arab dan tidak kurang Yahudi ....semua nya saya kata tak betul ...Kenapa ? Cuba kita ulangkaji sejarah dunia ....Utk org China mencapai status sekarang mereka memerlukan lebih kurang  10 ribu tahun ketemadunan mereka yang tercatit .Bangsa India terkebelakang sedikit mereka mengambil masa lebih dari 10 ribu tahun dan masih dibelengu dengan kemiskinan dan kedaifan  ..Bangsa Jepun hebat ..mengondoli status ekonomi kedua terbesar didunia selepas USA ..cuma 4000 ribu tahun catatan ketemadunan mereka ..Manakala  Pak Arab .... teruk ..  berpuluh ribu tahun ..asyik bertelagah sesama sendiri ..

Walhal bangsa  Caucasian (  orang kulit Putih ) Eropah  ...cuma 2000 tahun  .... Jadi semuanya tak hebat belaka kata saya ..terlalu lama untuk mencapai tahap sekarang ...

Habis orang Melayu .....? Secara relatifnya ( perbandingan) cuma 30 tahun je dah capai status sekarang !!.....selepas 13th May 1969  kerajaan memperkenalkan  Dasar Ekonomi Baru ....yang  telah memangkin orang Melayu bangun dan bangkit ....keluar dari kepompong kemiskinan dan kurang berilmu hingga mencapai tahap yang disegani didunia .

Tahukah anda pada tahun 1970'an dalam Encyclopedia Britannica ..mengatakan orang Melayu tinggal diatas pokok ?!!  Hal ini telah ditegur oleh kerajaan kita dan sudah perbetulkan . Kita tentu akan marah ,namun andaiannya ialah dunia amnya tidak mengenali orang Melayu sebagai suatu bangsa yang terkenal ..tidak sperti dizaman Kesultanan Melayu Melaka yg tersohor diseluruh dunia...( sila rujuk posting saya tentang Hikayat Hang Tuah ) .

Namun kini , anda pergi lah negara negara didunia ...dan sebut bangsa Melayu kita ...orang Jepun, orang Korea, orang Russia, USA , British ( sudah tentu lah) , orang Bangaladesh , orang India dll ...kebanyakan mereka sudah tahu . Malah di India dan Bangaladesh pun mereka sudah pandai cakap Melayu oleh kerana pekerja2 mereka datang mencari rezeki . Di China .. ramai pelajar 2 mereka mengambil sarjana Bahasa Melayu ..(berbeza sedikit dari  Bahasa Indonesia yang lebih dikenali ) .

Apa lagi di arena antarabangsa seperti di United Nation, pemimpin2 kita seperti Dr Mahathir sudah jadi mainan dibibir mereka . Ini adalah kerana kebijaksanaan orang Melayu yang mampu berfikir secara kreatif dan waras dan punyai akal dan budi bicara yang tinggi . Tentu anda tidak lupa bagaimana negara UK dahulu yg terkuat didunia "di perlekehkan" oleh Dr Mahathir dengan "buy British last policy " . Hal ini telah mengunci PM mereka ketika itu ..dan terpaksa akur dengan M'sia yg kerdil ini ...Begitu juga dengan Australia yang ingin menjadi  " Polis America " ..di Timur ...diherdik oleh Mahathir dengan bijaksana sehingga mereka hilang keyakinan.. Ini lah kebijaksanaan orang Melayu ...punyai daya diplomasi yg tinggi ...jika kita nak berperang dengan mereka tentu kita kalah ....tetapi kita mampu menggunakan akal ..mereka jadi terkunci...mereka tidak memusuhi  kita atau memboikot kita sebab tidak ada sebab . Malah mereka ingin berdamping dengan kita ...

Mari kita analisa secara ringkas ...kenapa saya katakan secara relatif orang Melayu dapat membangun dengan cukup cepat ....berbanding dengan bangsa lain didunia ini ...melalui scenario  sebelum Merdeka dan selepas Merdeka ...lebih tepat lagi sebelum Dasar Ekonomi Baru dan selepas .


Scenario pra DEB
Tanyalah pada pakcik 2 , makcik 2 anda ...bagaimana kah keadaan orang Melayu ketika itu.secara amnya ..Rata rata tidak berharta , tiada kereta , tiada motorsikal , tiada talipon , tiada tv , tidak masuk universiti , tidak pernah naik pesawat , tidak pernah pergi luar negara, tak tahu apa erti melancung, tiada simpanan duit , tiada main saham , tiada belajar luar negara, jarang yg pergi umrah dan haji , kaum hawa duduk rumah , rumah tak da kipas angin , tiada peti sejuk , dan banyak lagi kekurangan serba serbi dibandingkan dengan bangsa lain ...

Scenario pasca DEB
Cuba anda bertanya ...siapalah orang Melayu yg tidak ada kereta sekarang atau motorsikal ? sekiranya tidak ada maka kita akan kehairanan . Anda cuba lah pergi ke rumah pangsa  ....yg penghuni nya rata rata orang melayu ..sampaikan nak parking kereta dan motor pun susah ...sebab keluarga masing masing dah ada lebih dari satu biji kenderaan . Bukan sebab mewah ..tetapi sebab keperluan .Kalau dulu ..kalau sibujang tu ada vespa ( sejenis motosikal ) ..mak mak akan cuba masuk meminang mencari menantu . Sekarang ? Orang Melayu ada mercedez benz pakai kot pun kita tak hairan .Sebab semua orang boleh mampu .dan dah ramai pun . Jangan cakap lagi lah tentang fon mudah alih, aircon , tv ....dan kemampuan ini boleh terjadi oleh kerana keluarga 2 sekarang mempunyai pendapatan yang lebih dari dulu dek kerana ada nya peluang pekerjaaan dan perniagaan yang dipolisikan oleh DEB dengan cukup bijaksana dan berpandangan jauh

Dan cuba anda tanya lagi ....dibumi manakah dalam dunia ini orang Melayu tidak pernah jejak ? Semua negara didunia ini orang  melayu dah pergi ...hinggakan Artic dan Antartic yg sejuk beku tu pun orang Melayu dah pergi..ada saintis Melayu yang buat kajian ..Apa lagi pelajar pelajar kita ramai dihantar belajar keluar negara menimba ilmu ...hinggakan di USA .."kampung Perak , kampung Kelantan "  pun da ada.. Kalau dulu kalau ada seorang melayu pergi melanjutkan pelajaran keluar negara sudah dikira bertuah ...satu kampung tahu dan akan tumbanglah seekor kerbau untuk kenduri selamat . Sekarang ? Kita pun tak hairan ..bila  anak jiran kita pergi kita pun tak tahu ...sebab tak da kenduri ....dan ada orang melayu  tiap tiap minggu terbang keluar  negara atas urusan bisnes dan pekerjaan macam pergi balik KL - Kuantan layaknya... .

Gunung yang paling tinggi didunia pun orang Melayu dah panjat ..dan  mengelilingi lautan satu  dunia pun orang Melayu dah tempuh . Apa lagi ? Sekarang kapal selam pun orang melayu dan boleh bawa. Ke angkasa lepas pun orang Melayu dah pergi . ..

Sekarang enjin kereta pun orang Melayu dan pandai buat ...satelit pun Melayu dah buat ...senjata rifle , bot dan banyak lagi ....sedangkan baru 30 tahun dulu orang Melayu tak da kereta. Cuba tengok kekira kanan kita dijalan raya ...dan kira ramai tak pemandu Melayu ...Kalau pergi lapangan terbang tengok lah yg banyak melancung keluar negara orang Melayu pun ramai . Bidang professional orang Melayu bertambah ramai . Yang pilot kapal terbang pun ramai orang Melayu .

Kalau dulu golongan wanita duduk diceruk dapur  tunggu kahwin ...sekarang tengoklah majoriti siswazah di univeristi adalah golongan wanita kita ...mereka bukan saja jadi nadi penggerak ekonomi yang penting malah kini mampu  bergerak bebas dalam perniagaan , dlm sektor korporat . Inilah salah satu penyebab kecepatan transformasi orang Melayu yakni emansipasi ( emancipation ) golongan wanita ...berbanding golongan wanita di beberapa negara yang membangun dan yg mundur . Golongan wanita terbelengu dan tidak dapat memainkan peranan  dek kesempitan pemikiran pemimpin mereka dan faktor budaya .

Jika anda ada contoh contoh lain sila kongsikan ..agar anak anak bangsa kita akan tahu keadaan dahulu dan sekarang .

Semua ini orang Melayu dapat capai dalam 30 tahun saja ...sedangkan negara membangun lain masih ditakuk lama disebabkan tiada dasar perancangan ekonomi yang  menyeluruh  dan ketidakstabilan negara mereka . Dasar Ekonomi Baru rata telah menjadi katalis ( catalyst ) mempercepatkan pencapaian kita hingga kehari ini ...namun sikap keterbukaan orang melayulah untuk membangunkan diri mereka lah yang menjadi faktor penyebab utama. ..

Pendekata ...memang tepatlah orang Melayu lah yg terunggul diduia ketika ini .


Jadi kemana kita sekarang ?

Perjalanan kita memang dilandasan yg tepat ..cuma kita belum boleh mendabik dada lagi ...sebab byk lagi bidang yg kita belum kuasai ......yang penting utk ekonomi bangsa dan negara. Pendekata , orang Melayu belum lagi menguasai tahap sebenar . Kita wajib menguasai kesemua bidang perekonomian ...Apa saja yang bangsa lain ada kita mesti ada ...malah kita perlu kuasai .

Pendekata kita belum berpuas hati selagi kita tidak kuasai semua bidang penting ....dimana jika negara luar memboikot kita suatu hari nanti kita  tidak perlu gusar sebab kita pun sudah ada kekuatan dan tidak bergantung kepada sesiapa  dan setiap keluarga kita pun punyai kekayaan dan  ilmu yang setimpal

Kita sedang  mengambalikan semangat Hang Tuah sebenarnya  " Tidak Melayu hilang didunia ! " .....bukan hilang malah kitalah yang kedepan nanti ... dan inilah  maruah  empayar ke Sultanan Melayu Melaka yang kita harus kembalikan !!!! Kita tidak mahu menang slogan tetapi pencapaian yg tangible ( yang nampak nyata). tidak ada .

Jadi mari kita mengorak langkah ...apa lagi !!!