Pages

Tuesday, July 13, 2010

TIP 1 JUALAN : GULI TEKNIK - satu kaedah membantu perniagaan / pembelajaran

 Guli Teknik- satu kaedah yg membantu perniagaan/ pembelajaran

Bunyi nya melucukan !

Anda mungkin tidak pernah mendengar namun percayalah Guli Teknik ini adalah salah satu alat yg sangat berkesan. untuk melajukan pencapaian objektif anda. Ramai peniaga peniaga jualan langsung dan ajen insurans yg berjaya menggunakan teknik ini . Mungkin mereka gunakan bentuk yg lain selain dari guli . Apa pun konsep nya sama . Kita lihat nanti.

Malah teknik guli ni bisa saja digunakan untuk apa apa saja waimma seorang pemimpin negara dan ahli politik atau pendakwah .  Contohnya seorang pemimpin hendak turun padang berjumpa dgn rakyat jelata boleh pakai teknik ini ...dan seorang pendakwah  hendak menyibarkan suruhan Tuhan  pun boleh pakai teknik ini . Ia nya adalah alat pendisiplinan  diri . Anda tidak perlu keluar satu sen pun  - pendek kata ianya "cost-free" .

Katakan anda seorang jurujual  . Dan anda perlu me war warkan produk anda kepada pelanggan . Atau juga seorang ajen insurans . Pelanggan potensi anda adalah seluruh pasaran yg ada . Jadi anda mesti ada plan ( rancangan) pemasaran yg berkesan  . Kalau tidak ada plan bermakna kita tidak ada disiplin..Dan didalam perniagaan disiplin diri adalah yg paling utama . Tentu ada pernah mendengar madah yg berbunyi begini? :-

   " A person who fails to plan , plans to fail   / Orang yg gagal membuat rancangan memang merancang untuk  gagal " 

Jadi bagaimana kah cara nya ?


 Katakan anda seorang jurujual . Objektif anda ialah untuk menjual 5 barang esok hari . Hari ini anda buatlah rancangan . Katakan utk menjual 5 barang selalunya anda kena berjumpa 20 pelanggan potensi . Jadi hari ni juga anda buatkan senarai nama-nama pelanggan (jika ada) .  Esoknya sebelum keluar rumah ...anda ambil 20 guli kecil simpankan kedalam saku poket seluar  kanan ...dan terus anda pergi berjumpa pelanggan pelanggan tadi . Jika anda sudah berjumpa org yg pertama  -samaada dia beli atau tidak  - anda keluarkan sebiji guli dan masuk kan kedalam poket kiri . Bila jumpa lagi seorang anda masukkan kedlm poket kiri ..begitulah seterusnya ..sehingga habis... Menurut seorang rakan saya - jurujual insurans yg berjaya   - beliau tidak akan balik rumah jika tidak selesaikan tugas mencari dan berkongsi ttg produknya  kpd  jumlah target nya .


Jika anda seorang wakil rakyat  ..nak turun padang  ..nak jumpa 5 orang satu hari ..gunakan kaedah ini ...secara  disiplin. Jika anda lakukan kaedah ini anda tidak perlu risau kerusi anda  akan hilang pada piliharaya akan datang . Yang perlu bimbang ialah yg tidak turun padang ..bila nak piliharaya baru nak tunjuk muka ..


Teknik ini juga saya pernah gunakan dlm mengajar tusyen pada anak murid saya untuk mempercepatkan penguasaan BI mereka .Keputusan nya sangat berkesan .


Pengunaan guli ni cuma sebagai satu medium saja . Anda boleh gunakan apa saja  asalkan sesuai dgn anda. Batang aiskrim , biji saga , batang mancis, tak kisah . Ataupun anda lebih suka gunakan buku nota kecil pun boleh ... buat senarai ...dah jumpa  pangkahkan . Pendekata , anda MESTI tunaikan objektif yg anda letakkan dlm perancagan harian anda.


Apa lagi cuba lah ...


- majufikir -

Hang Tuah : Lambang Wira Melayu Unggul

Hang Tuah : Lambang Wira Ilmuwan Melayu 

Tahu kah anda , sejak akhir-akhir ni banyak dipersendakan oleh artikel artikel sejarah picisan ( murahan tiada kualiti sering mengandai  tanpa bukti ) bahawa Hang Tuah adalah seorang yg berasal dari negara  China  sebab perkataan Hang Too Ah tu bunyi seperti perkataan Cina ..Sungguh melucukan.

Saya baru melawat sebuah  pameran  Hikayat Hang Tuah yg sedang berlangsung .di Perpustakaan Negara . Memang hebat kerajaan Melayu Melaka zaman dahulu ..Jika kita menyelami tamadun tamadun dunia seperti China, Rome , dan lain-lain ...kerajaan Melayu Melaka memang tidak kurang hebatnya . Bukan saja bidang perdagangan , seni bina , perhubungan diplomasi antarabangsa , teknik peperangan, pertahanan, seni reka senjata, alat alat pertukangan , alat alat dari tembaga , pembuatan kapal kapal besar sehingga 7 tingkat utk pelayaran lautan besar  dikausai orang  Melayu Melaka ketika itu .

Hang Tuah bukan saja hulubalang Melayu yg ulung berlawan senjata malah terkenal di benua Keling ( di  India ketika itu ) , Siam , China , Majapahit hingga ke Rom sebagai utusan kerajaan Melaka yg bijak dan handal .

Hang Tuah cukup tinggi ilmunya ..bayangkan hulubalang ini fasih bertutur dalam 12 bahasa !!. Yang tercatit ialah bahasa Arab, Kelinga  , China, Siam dan Jawa...( Saya tidak nampak catitan samaada Bahasa Inggeris dan Rom pun beliau fasih ) .Beliau belajar dibawah bimbingan guru guru bahasa tersebut  dan dengan mudah mengusai kesemua bahasa bahasa tersebut .Ini menunukkan ketajaman akal nya menimba ilmu .

Beliau dihantar sebagai utusan ke negara China , benua Keling ( India ) , Rom untuk menjalinkan  hubungan kerjasama perdagangan dan poilitik .. Malah pernah Raja Benua Keling meminta bantuan Kerajaan Melaka  agar Hang Tuah diutuskan ke China oleh kerana kefasihannya bertutur bahasa China yg dipelajari bagi menjalinkan hubungan benua Keling dgn China.

Hang Tuah juga memang terkenal sebagai pendekar handalan mewakili orang Melayu ..terdapat dalam hikayat Hang Tuah bagaimana beliau dapat menewaskan 5 orang Jepun ( pahlawan samurai ) didalam satu pertarungan di negeri Siam . 2 lagi samurai cabut lari . Dahulu kala memang kebiasaan sudah jadi cabaran ..samurai samurai akan keserata tempat untuk mencabar sesiapa yg ingin beradu ...untuk membuktikan siapa lebih kuat . Mengikut riwayat yg terkandung dlm sebuah novel lama , samurai samurai tersebut dapat mengalahkan pendekar pendekar China yg handal berkungfu,  lalu merantau sampai  ke Siam dan mudah mengalahkan pendekar pendekar Siam .

Hang Tuah juga telah dikerahkan ke Rome utk membeli persenjataan canggih yg besar yaitu bedil ( meriam) untuk memperkukuhkan pertahanan kerajaaan Melaka. Memang terdapat riwayat bagaimana semasa serangan Portugis terhadap Melaka ,  Melaka tidak mudah tumbang ...oleh kerana kebijaksanaan taktik pertahanan  dan semangat juang tinggi pendekar pendekar Melayu . Namun  oleh kerana  perbuatan khianat oleh  pengkhianat bangsa  yg membuka pintu strategik Melaka kpd soldadu Portugis lantas  Melaka dapat ditewaskan  . Maka  bermulalah kejatuhan kerajaan Melayu yg ulung itu dan Raja -raja Melayu kemudian tidak bersatu menentang ...dan akhirnya seperti kita tahu seluruh tanah Melayu dijajah .( Untuk catatan : Bukan tanah melayu saja dijajah malah tanah Jawa  ,India , Burma , Indochina , Filipina dan China yg besar pun di lanyak oleh kaum penjajah Barat . Modus operandi ( kaedah / cara) mereka  lebih kurang sama ...pecah dan perintah  dan rasuah dan bagi negara China pegawai pegawai China habis di sogok dan diberi ganja...mereka ini dikhayalkan ..maka  dgn mudah mereka menceroboh .Apabila  emperor China melawan , mereka terus menggunakan  senjata canggih - terkenal dgn "gunboat policy"  yg mampu meranapkan negara ) .

Setelah berkurun orang Melayu dijajah , kini  selepas pasca merdeka org Melayu bangun untuk menebus maruah. . Dari segi  perspektif boleh kita katakan semangat juang Hang Tuah yg tidak tahu erti takut mati , pantang mengkhianati bangsa dan raja sendiri , sentiasa mencari ilmu , kini seolah olah menuntut agar maruah org melayu ditebus kembali .

Tentu madah Hang Tuah yg terkenal " tidak akan Melayu hilang didunia " bukan setakat slogan kosong . Ianya lebih kepada kehilangan maruah ..maruah bangsa itu teratas dlm perjuangan . Sesebuah bangsa itu jika tidak ada maruah diibaratkan seperti kata Kahlil Gibran pada kaum bangsa ( Jordan) sudah mati . Jika semangat Hang Tuah benar benar di resapkan pada perjuangan Melayu dah tentu orang Melayu akan lebih cepat kepersada dunia .Namun kita pasti setuju sedikit sebanyak warisan semangat Hang Tuah sudah pun terserlah di kalangan pemimpin kita diarena antarabangsa. Kini nama Malaysia disebut sebut warga dunia.

Sebagai merumuskan , diantara sifat sifat positif Hang Tuah yg boleh kita profilekan untuk dijadikan panduan agar anak bangsa Melayu bangun  mempertahankan maruah bangsa ialah :-
a) berani , tidak takut mati , tidak takut musuh
b) sentiasa mendalami ilmu baru ..seperti mengusaai 12 bahasa 
c) suka mengembara keserata dunia
d) sentiasa berlatih bersilat agar tubuh badan sihat
e) siap siaga untuk berjuang pada bila bila masa 
e) setia pada raja
f) bijaksana dlm melakukan tugas


- Majufikir -