Pages

Wednesday, July 21, 2010

Iklankan bisnes orang kita . Jom sokong!!

 Kalau kita membaca akhbar berbahasa Melayu sgt kurang iklan  tentang perniagaan org kita berbanding dgn surat khabar berbahasa lnggeris atau Tionghua ..Selain dari faktor  tuntutan komersial itu sendiri , kemungkinan peniaga peniaga kita kurang jelas betapa pentingnya mengiklankan perniagaan mereka.

a) Saya terkejut baru  baru ini  bila saya bersembang dengan seorang kawan  yg duduk ditaman yg sama yg beliau pun buat secara part time perniagaan perkhidmatan anti anai anai sejak hampir 3 tahun yg lalu . Sebabnya saya baru mengupah sykt lain  yg berpejabat 10 Km dari tempat saya . Tidak tahu nak cari sykt antai anai anai yg  berhampiran saya pun rujuk pada yellow pages ( ruang iklan pernigaan- tiada satu pun sykt orang kita) .

Apabila saya ketahui yg beliau pun memberi perkhidmatan yg sama dan harga pun kurang sedikit saja saya terus "membidas" kenapa tak beritahu saya . Katanya dia cuma buat part time.Belum yakin lagi . Saya tidak kisah itu ...Pada saya sebab kita tidak punyai modal  besar dan kurang pengalaman mulakan lah dgn secara part time - tidak mengapa. Mulakan dgn kecil ...lama lama jadi besar. Yang penting mulakan . Itulah kunci nya. Apabila  sambutan mula menggalakkan dan wang dan pengalaman mula terkumpul baru lah kita buat sendirian..

Apabila saya tanya ada tak buat iklan dimana mana ? Dia kata tidak ada ...dlm  sebulan dia dapatlah 2  pelanggan secara purata. melalui mulut kemulut ...Itu tidak cukup kata saya  ..saya cadangkan agar dia iklankan  dgn cara "flyer" hantar rumah kerumah / paku dipokok/ dikereta / di kedai runcit  / selit dlm surat khabar dll .dikawasan perumah kita dulu .  Murah dan mudah buat permulaan . Dia pun mula terfikir dan berjanji akan melakukannya. Sambil tu dia terfikir utk membuat kad dan beri pada kenalan kenalan dan jiran ..pokoknya lagi luas pengetahuan ttg bisnes nya lagi byk peluang dia akan mendapat pelanggan. ..dan lagi ramai pelanggan lagi byk keuntungan = dan bila untung sudah byk boleh sewa kedai  tak perlu buat dirumah =;.bila untung bertambah lagi = boleh buat sepenuh masa ..gajikan pekerja =.jadi dpt memberi khidmat pada anak bgsa mencari rezeki =.bila sudah yakin maka war warkan keluar kawasan =;Jadi pasaran bertambah besar  boleh dapat kan pelanggan tidak kira keturunan =.jaga kualiti kerja agar pelanggan berpuas hati ..jgn kira sgt ttg  untung saja .Sambil itu terus belajar seni perniagaan secara disiplin  = akhirnya kita akan tempa kejayaan dan org kita juga bisa bersaing .

b) Satu lagi saya jenuh mencari workshop kereta org kita ...di rumah rumah kedai dijalan utama tidak nampak kelihatan ...tetapi apabila saya masuk ke sebuah  kampung ( berdekatan) ternampak lah sebuah workshop dibelakang rumah tersorok dari pandangan org. Kecil saja .cuma  ada satu kereta ketika itu ..Lalu saya bertanya apa jenis perkhidmatan yg ada . Kata empunya workshop semua jenis servis dan ketok dan cat kereta pun ada.  Bila ditnaya dah berapa lama kata nya dah lebih 20 tahun ..dan pelangaan tetap ada tetapi tak ramai . Serupa juga contoh yg diatas beliau pun tak buat iklanan...dan tak tahu bagaimana ..Jika beliau mampu menarik lebih ramai lagi pelanggan untung akan bertambah dan beliau boleh menyewa rumah kedai di tepi jln dimana org lalu lalang akan tahu kewujudan wokshop nya .Beliau mula sedar yg  mengiklankan produk adalah sgt penting. Beliau juga berjanji akan buat "flyer" dan hantar kekawasan taman berdekatan yg rata rata org kita. Sebenarnya dari pengamatan saya ramai org org kita yg mahu menyokong perniagaan org 2 kita cuma mereka tidak tahu dimana sebab byk yg tersorok . Tidak mengapa tersorok diceruk mana pun janji kita kena beritahu orang ramai .

c)  malah byk jenis bisnes yg org kita buat ...sperti  makcik makcik yg mengambil upah menjahit  yg buat dirumah ; tukang gunting rambut ; kedai kedai buku , kedai buat kunci pendua; fotostat ; kedai komputer / baiki ; sewa kereta / lori ;kedai hardware ; tusyen centre ; tusyen dirumah; lesen memandu ; kedai gambar ; kedai baiki motosikal / basikal ; kedai dobi; kedai kek ; sewa kanopi ; alat alat sukan ; kedai frame ; kedai cetak / buat kad ; kedai peralatan /baiki letrik / pendawaian ; bina renovasi rumah ; kedai besi / pagar ; kedai koperasi ; klinik ; klinik gigi ; bersalin ; belajar silat ; kedai hobi ; kedai perabut ; kedai cermin mata ; jual kereta terpakai ; tiket pelancungan ; servis centre / tayar /bateri  ; pejabat konsultanci ; servis akaunting ; guaman ; kitar semula ; kedai kasut ; songkok ; baju melayu ; alat ganti kereta ; alat aksesori kereta ; dan baratus ratus lagi .....TIDA KIRA KECIL ATAU BESAR ; PART TIME ATAU FULL TIME ; DAH ADA LESEN ATAU BELUM ADA LESEN ( SELAIN YG PERLU LESEN ) KENA IKLANKAN PERNIAGAAN ANDA . sebab rata rata peniaga 2 kita bersepah sepah ..jadi ramai org kita tidak tahu ...jadi war warkanlah ....SEKARANG ORG MELAYU MULA SEDAR BETAPA PENTINGNYA MENYOKONG PERNIAGAAN KITA SENDIRI . ..DAN PENIAGA 2 KITA HARUS CELIK DAN BERI SERVIS YG TERBAIK  DAN HARGA YG BERPATUTAN .. kita mampu mengorak langkah


d) saya cadangkan agar  KEMENTERIAN berkenaan kemajuan ekonomi Melayu tampil kedepan mencari jalan untuk menampilkan perniagaan 2 disebut diatas selain dari gerai makan dan pasar malam . Mungkin kita boleh :-

>> satukan perniagaan 2 ini ditapak dimana kepadatan penduduk Melayu adalah tinggi ... lantas apa yg pendukuk melayu setempat perlukan harus di tawarkan ( supply ) oleh org melayu sendiri .  Ini bukan persaingan dgn kaum cina yg jauh lebih maju ..malah perniagaan kita boleh wujud secara parallel dgn mereka

>> surat khabar contohnya utusan malaysia boleh memainkan peranan mengiklankan dgn kadar iklan yg lebih murah dan mengadakan iklan sisipan . Jika tiap tiap hari dikeluarkan maka  sisipan iklan ini akan menjadi lebih popular ..( namun iklan seperti MLM  tidak boleh sebab ia bukan perniagaan yg "essential " )

>> Parti Melayu Bahagian boleh mengambil peranan  me war warkan iklan dlm bentuk "yellow pages" dan dihantar ke rumah rumah di kawasan bahagian masing masing ...buat permulaan tak perlu caj . buatlah ini sebagai membantu bangsa sendiri .  Bila Melayu maju dlm perniagaan essential maka perjuangan parti melayu pun berjaya .

SEKIAN ..

- MAJUFIKIR -


>>