Pages

Sunday, October 23, 2011

Siri Kejayaan 2 : Nelson Boo dari kuli keow teow jadi top salesman

Kesah benar siri kejayaan yang aku paparkan bukanlah tentang orang orang yang kaya raya seperti Bill Gates atau Ananda Kumar yang mereka pun tidak kenal aku . Semua orang sudah tahu betapa kaya nya mereka.

Kesah yang aku kongsikan adalah mengenai manusia-manusia yang aku kenali dengan rapat yang aku boleh jadikan contoh. Mereka tidaklah kaya raya . Cukup dengan perbedaan latar belakang mereka yang dulu susah dan miskin kini melonjak dalam hidup dan selesa .

Jika siri pertama mengenai kesah Nathan , kali aku ceritakan kesah Nelson Boo . Kawan aku keturunana Tionghua.

Semasa aku kenal dengan beliau , beliau ketika itu beru melonjak naik . Sudah pakai kereta Mercedez baru . Oleh kerana kami sama-sama berniaga walaupun dalam bidang berbeda , namun oleh kerana keserasian kami sering makan sarapan atau tengahari bersama apabila ada masa lapang.

Suatu hari , beliau mengajak ku makan tenghari di Subang Jaya . Naik kereta nya lah. Sedang kami dalam perjalanan kerestoran , talipon mobilnya berdering. Dia cakap dalam bahasa Kantonis. Lalu katanya " Gua minta izin bolehkah kita pergi hantar barang kesungai buloh sebab pelanggan gua baru call mintak gua hantar barang dengan segera " . Aku kata boleh sebab aku pun tidak ada hal penting selepas itu.

Terus Neslon Boo memandu laju kesungai buloh .Rupa-rupanya sebuah kedai komputer . Tauke tersebut harus jual kepada pelanggan nya yang akan datang dan beliau kehabisan stok. Nelson adalah salesman syarikat besar pembekal alat-alat komputer . Kedai komputer ini merupakan salah satu daripada berpuluh puluh outlet yang menjual alat-alat komputer yang di bekalkan syarikat Nelson Boo bekerja.Padahal yang dipinta cuma sebuah alat yang harga nya cuma rm60.

Aku cuba mengorek pandangan nya : " Kenapa lu kecil punya barang pun mahu hantar ke , jauh ma , duit minyak dan duit tol pun tak lepas ma" . Terus jawapnya : " Itu tarak hal punya , customer punya hal mesti datang dulu baru diaorang akan suka sama kita . Lain kali dia mesti ingat kita bila mahu barang. Servis ada bagus " Aku angguk tanda setuju .Satu pengajaran yang bagus . Sikap inilah yang membuat Nelson jadi salesman yang top sekali .

Selepas hantar barang kami pun makan. Sambil berborak , aku tanya dia : " Last time ah you study in which college ? " kami sering bercakap alam Bahasa melayu atau Inggeris . Oleh kerana Nelson ini tidak fasih dalam Bahsa Inggeris dia main hentam saja bercakap tak kira grammar betul atau tidak , aku pun bertutur ikut cara nya .

" Haiya , myself where go to university one. Up to form three only ma ..father don;t have money ma " ( ini bukan bahasa inggeris Oxford tapi peduli apa janji Nelson bercakap .ia tidak malu . Jika dulu langsung tak boleh .

Cerita Nelson lagi. Dia mula cari kerja untuk menampung kehidupan ...Lama lama dia jadi "kuli" di restoran Cina. Kerja basuh pinggan dan kerja kerja dapur. Oleh kerana BI dan BM pun teruk apalagi tidak ada kelulusan hidup nya payah . Akhirnya dia belajar memasak . Dan terus jadi tukang masak restoran Cina tersebut . Dia handal memasak keow teow goreng katanya. Lama juga dia bekerja disitu hingga kahwin . Walaubagiamanapun upah nya cuma rm800 sebulan . Tak cukup untuk lebih lebih melainkan cukup makan diri sendiri , isteri dan seorang anak yang baru lahir. Kereta tidak mampu cuma pakai motorsikal.

Suatu hari kawannya seorang salesman datang melawat nya . Lalu beliau menghasut Nelson ..." Buat apa lu kerja jadi ku li ...gaji kecik ..lu ikut seperti gua ...kereta ada ..ada style lo "

Puas dia hasut Nelson ..lama-lama Nelson terpengaruh dan letak jawatan ..ikut kawannya jadi saleeman . Isteri marah padanya : " Lu mana boleh lu tak pandai cakap BI , Melayu pun gagap , macamana nak jadi salesman " Apa nak buat beliau sudah letak jawatan .

Maka jadilah Nelson Boo seorang saleman . Betul kata isterinya ...dia tidak mampu,dia gugup dan hilang kepercayaan diri . Oleh kerana sebagai salesman tiada gaji , Nelson tidak dapat apa apa tiap tiap bulan sebab jualan nya kosong. Balik rumah kena maki dengan isteri .Duit susu anak tidak ada . Isterinya suri rumah.

Kata Nelson lagi ..beliau menangis sendirian. Rasa nak cabut lari .Tapi mengenangkan anak yang kecil beliau harus bekerja keras. Selama tiga bulan kata Nelson tidak ada duit !

Masuk bula ke empat, beliau kata jika begini tidak boleh ...Beliau kaji apa yang mmbuat org lain boleh dan dia tidak boleh ? Terus dia dapat jawapan . Yang lain boleh cakap BI dan BM serentak. Jadi aku mesti belajar .

Yang kedua , aku tidak ada target. Maka aku kena ada target setiap hari berapa banyak duit aku mesti bawak balik rumah setiap hari . Jika tidak dapat dia tidak akan balik rumah.

Lama kelamaan , beliau berubah .Dah pandai cakap BI dan BM .Dan sudah belajar seni atau teknik jualan .Tak sampai setahun nama beliau melonjak naik dalam carta Top Performer syarikat . Dan boss pun beri kepercayaan padanya kembangkan sayap nya ke negeri negeri lain.

Nelson Boo tidak lepaskan peluang . Komisyen dan bonus yang diraihnya mencecah rm40 sebulan ketika itu .

Kata Nelson lagi , kini isterinya tidak berleter lagi ...rumah sudah cukup kelengkapan , anak pun lebih selesa . Nelson pun senang hati kini. Jelas terpancar kepuasan dan rasa berterima kasih di raut wajahnya . Jika dulu beliua menangis ...berkat ketabahan dia dan isteri menempuh saat saat kesukaran dan beliau berhempas pulas mencari jawapan kenapa dia mula mula gagal dan akhirnya terjawap ..kini Nelson Boo megah disamping Merceeznya .

Sekian ..