Pages

Monday, June 28, 2010

Majufikir2020

Salam semua,Majufikir2020  adalah sebuah blog  berkonsepkan mencari penyelesaian ( solutions) sesuatu isu melalui perkongsian dan percambahan ide ( brainstorming) yang mendasari  ilmu yang mantap.

Lantas penulis bervisi utk menjadikan laman ini sebagai pencetus atau penjana ide-ide yang bernas dari anda semua.

Cara nya mudah : Saya akan lontarkan sesuatu isu atau ide melalui sesebuah topik . Anda kemudian lanjutkan dengan memberi pendapat berserta  cadangan anda  . Pendapat anda pula akan dicambah lagi oleh ide ide dari orang lain . Dgn ini kita akan lihat cetusan percambahan ide-ide yg boleh berkembang secara tersusun .

Dari pengalaman penulis dalam teknik "brainstorming" di tempat kerja dan organisasi kesukarelaan, selalunya saya  dapati akan ada ide-ide yg bernas yg akan timbul yg tidak pernah terlintas dibenak fikiran kita selama ini . Ini lah salah satu faedah atau keistimewaan menjana  fikiran yang lebih fokus .


Moderator
Penulis akan memainkan peranan sebagai moderator  agar sumbangan pendapat-pendapat cuma terurus kpd penyelesaian dan bukan terkeluar landasan seperti menghina atau  mencaci orang lain .Rumusan

Lantaran itu setiap pendapat yg kritis terhadap sesuatu isu mestilah di dokong dengan apa cadangan anda dan bagaimana ia nya dapat menyelesaikan sesuatu isu atau masaalah yg di ketengahkan .Dengan cara begini ..kita akan dapat elakkan budaya polemik yang tidak ada penghujung yakni penyelesaiannya.


Ide-ide yg terkumpul kemudian akan di analisa dan dibuat rumusan . Dan penulis akan ketengahkan rumusan ini kepada pihak sasar seperti kerajaan dan lain-lain untuk dipertimbangkan dan lebih bagus boleh digunapakai Rujukan ilmu

Bukan ini saja malah penulis juga akan cuba menenengahkan berbagai genre ilmu yg bermunafaat baik dari tulisan sendiri atau sumbangan anda atau petikan  dari sumber2 yg  terbaik  .Antara bidang-bidang ilmu yang dicadangkan ialah ekonomi, sosial, sejarah , perniagaan, politik ,agama , falsafah , ketamadunan ,kebudayaan dan lain-lain.


Terima Kasih

Maju fikir