Pages

Sunday, September 18, 2011

Jadikan Kuala Lumpur hub fesyen pakaian orang orang Islam

Jika kita bersiar siar  di  Bukit Bintang yang lebih terkenal sebagai pusat beli belah yang ternama di ibukota , kita akan dapati ramai pelancung-orang Arab termasuk wanita dan kanak-kanak sibuk membeli belah atau menjamu selera atau . Malah terdapat juga beberapa restoran Arab yang kini tumbuh macam candawan yang sentiasa penuh .

Mereka memilih negara kita untuk bercuti salah satu sebab adalah oleh kerana negara kita terkenal sebagai negara Islam yang progresif dan merupakan "halal hub " yang diiktiraf oleh dunia Islam . Timbul pertanyaan jika begitu kenapa kita tidak jadikan Malaysia sebagai hub pakaian Islam ? Kita harus menggunakan "lateral thinking" untuk mencipta peluang dan ruang untuk bukan saja mengeluarkan pakaian pakaian orang Islam malah menaikkan satu taraf lagi yakni menjadikan pakaian-pakaian orang orang Islam serba dinamik .

Misalnya kita sedia maklum wanita wanita Islam pun suka pakaian yang cantik , pakaian untuk kepejabat , pakaian bersukan , ke majlis majlis , kepasar dll ....tetapi oleh kerana kriteria yang sesuai untuk wanita Islam sangat terhad dipasaran dan tidak ada penciptaan yang sentiasa berubah ...maka kita terpaksa membeli dan memakai apa yang ada di pasaran . Seharusnya kitalah yang mengeluarkan , mencipta, mengedar pakaian kita ....agar ia sesuai dengan kehendak agama dan yang pasti jika ini berlaku sekali gus kita boleh menjana pekerjaan dan pendapatan  ummah .

Tentu anda pernah mendengar ungkapan kota romantik Paris disebut sebagai   "the mecca of fashion " (selain dariapda "  shopping haven " )  ....oleh kerana Paris menjadi tumpuan pereka-pereka dan peminat fesyen antarabangsa selain daripada menjadi pusat jual beli barangan pakaian yang ternama , berkualiti tinggi dan menarik .

Malah Paris berjaya menambat hati pelancung pelancung asing yang fashion-conscious , juga model-model terkenal untuk menggayakan fesyen terkini .Sudah pasti media-media fesyen yang berpengaruh berkerumun dibandar ini ....Ia menjadikan Paris sebagai  " must see " bagi pelancung pelancung yang ingin melancung ke Eropah . Lantas dunia fesyen ini mampu menjana pendapatan yang  tinggi buat negara Perancis oleh kerana "spin-off effects " ( seperti perhotelan, pekerjaan , pengangkutan , dll) yang tercetus dari industri fesyen ini


Pada pendapat penulis ..Malaysia mampu melakukan sesuatu ..yakni menjadikan Kuala Lumpur sebagai sebuah hub ...fesyen pakain orang Islam ...terutamanya pakaian muslimah ....apa yg ada sekarang fesyen 2 tidak berkembang ...cuma sekadar  bila ada musim perayaan . Kenapa tidak kita kumpulkan pereka2 fesyen orang 2 Islam ...di suatu tempat di kuala lumpur ?  Agar pelancung pelancung terutama dari Asia Barat akan berkunjung ke tempat ini untuk membeli pakaian pakaian orang orang islam yang cantik, berkualiti dan ber fesyen

Satu cadangan ialah dengan menubuhkan sebuah agensi pakaian islam ....yg merupakan 'think-tank' untuk mempercepatkan pertumbuhan industri fesyen pakaian org islam . Kita tubuhkan pusat yang besar dimana terdapat pereka pereka fesyen orang orang Islam dari seluruh dunia boleh datang mencipta fesyen fesyen yang baru . Dibawah bumbung ini juga kita adakan outlet outlet retail seperti butik ..agar produk produk ini senang dibeli .

Pereka pereka fesyen ini boleh mencipta sebarang jenis pakaian dan pelbagai aksesori yang sesuai untuk orang orang Islam termasuk lelaki dan kanak kanak.

Seorang wanita muslim yang mahu bersenam malang nya tidak ada pakaian yang sesuai ...mereka terpaksa memakai tudung yang sama mereka ke pejabat . Hal ini tidak sesuai ...namun tiada siapa pun yg pernah mereka fesyen yang sesuai yang berfungsi , berkualiti dan nampak canggih . Begitu juga pakaian untuk ke pasar, berenang, berkelah , berkebun dan lain lain ...tiada pakaian yang khusus yang penah tercipta.

Jika kita dapat laksanakan perkara ini dengan cepat dan tersusun ...penulis yakin Malaysia akan jadi " the fashion centre atau hub " buat orang orang Islam dan dengan itu kita boleh menjana ekonomi ummah sendiri .dan kita akan lihat pelancung pelancung Islam dari seluruh dunia akan memilih negara kita untuk melancung , belajar dan berniaga ...Dengan itu kita akan boleh  bersaing dengan kota kota fesyen ( bukan Islam ) yang handal didunia.sambil menunaikan tanggung jawab kita bahawa pakaian dan makanan biarkan lah kita yang keluarkan sendiri .

sekian .....