Pages

Sunday, July 11, 2010

Ahli Fikir dan Pendita Yang Dikagumi : Confucius

" Tuntutlah ilmu walaupun sampai kenegeri China " ..sabda  Rasullullah s.a.w. dalam sebuah hadith .Ianya kerap dilafazkan tetapi kurang di dalami atau dipraktiskan . Tentu saja maksudnya bukan kita kena pergi negara China ..itu analoginya ...tetapi kita kena sanggup mengalami cabaran demi  menuntut ilmu .

 Terseru dengan sabda junjungan kita agar kita ummat Islam menuntut ilmu saya  banyak dan masih  membaca tentang sejarah tamadun dunia  termasuklah ,  sejarah ketemadunan Islam , Melayu , Barat , Jepun , India , China dan lain-lain lagi . Salah satu yang pasti kita tidak lepas adalah sejarah dan kisah para pendita , ahli fikir , ulamak-ulamak muktabar , ahli kaji , ahli astronomi, ahli fizik , ketua negara, ahli falsafah , ahli seni , pendekar  dan pengkarya pengkarya yg agung . Mereka inilah mencipta laluan sejarah  yang mempengaruhi ketamadunan hingga kehari ini .

Salah seorang yg saya kagumi ialah Confucius . ahli fikir yg agung zaman tamadun China yg tercatit beribu tahun . Confucius di lahirkan 2500 tahun ( 27 ogos 551 sm - 11 feb 479 sm ) yang lampau zaman yg penuh dgn kekacauan dan peperangan . Namun kata kata dan ajarannya  sehingga kehari ini masih dipelajari dan digunapakai bukan saja di negara China malah di Barat juga.

Catitan kata-kata dan riwayat hidup Confucius terkandung dalam  the Analects - sebuah rekod yg terkenal yg dikompilasikan oleh  anak-anak murid nya setelah beliau meninggal dunia . Analek -analek ini memusatkan tentang konsep "perbuatan baik dan kemanusiaan" seperti berikut :-
  • ide politik - memerintah dgn adil . pemerintah harus bersikap adil dan memberi contoh teladan yg baik pada rakyat jelata 
  • ide pembelajaran - polisi memastikan semua org dapat peluang belajar .cara mengajar yg betul dan hormat sesama manusia
  • ide etika - filial piety  atau hormat dan tanggung jawap pada ibu bapa serta menganjurkan keikhlasan, hormat dan rasa terima kasih sesama insan .
  • ide kekayaan material - beliau tidak menentang mencari kekayaan tetapi harus diperolehi dgn cara yg sah bukan cara yg salah . Manusia yg baik dan bermoral tinggi tidak akan terganggu akal budi samada ianya miskin atau kaya .
Nah , cuba kita bayangkan pada zaman China yg sentiasa bergelora dgn peperangan dan kekacauan yg tidak pernah berhenti , timbul seorang pemikir yg mahukan keamanan ..beliau mengajak manusia sebagai individu berbuat baik dan sebagai pemerintah berlaku adil dan memberi contoh teladan . Beliau juga menganjurkan agar kita mencari ilmu dan merasakan nikmat keseronokan menimba ilmu .

Ilmu tidak terbatas pada sekolah dan diuniverisiti malah selagi kita hidup timbalah ilmu dimana jua hingga keakhir hayat ..Memang ini jugalah tuntutan ajaran Islam . Seharusnyalah ummah Islam kedepan dengan sikap suka belajar , mengkaji seluruh genre ilmu . Namun perpustakaan awam kita masih lagi lengang ...yang ramai berkunjung ialah penuntut penuntut  mengulangkaji utk peperiksaan , tidak seperti dinegara Barat dan Jepun . Mereka punyai kadar membaca yg cukup tinggi sesuai lah dengan tahap kemajuan negara mereka. Kalau mereka boleh kenapa kita tidak .

Saudara boleh membaca buku -buku mengenai Confucius  atau mengenai  analek -analek beliau di perpustakaan awam atau beli di gedung gedung buku .

Antara madah Confucius yg kerap kita jumpa tercatit dalam buku-buku , dinding , book-mark dll ialah " The longest journey starts with the step "  ada juga saya jumpa " Journey of a thousand miles start with the first step " . Yang mana satu pun maknanya serupa  yakni "perjalanan paling jauh bermula dgn langkah pertama " .

Dan sekiranya kita betul betul sambut seruan Rasullullah agar kita ummat Islam menuntut ilmu maka mulalah langkah pertama .

Soalan : Apa cadangan anda supaya lebih ramai lagi pemuda pemudi kita berkunjung ke perpustakaan awam sebagai salah satu cara untuk memertabatkan bangsa kita sebagai bangsa membaca . Saya lihat ada kempen membaca terpahat di bill board di Perpustakaan Negara tetapi masih lagi tidak nampak sambutan  yg menghangatkan .

- majufikir -

Petua Mamak Berjaya

Petua Mamak Berjaya Dlm Perniagaan

Saya memang ramai kenalan  berbagai keturunan ...kira kira layak di gelar  pengpraktis" 1 Malaysia" . Kawan kawan dari kalangan India Muslim yg lebih mesra di panggil mamak di negara kita pun ramai juga gara gara selalu minum teh tarik di gerai mamak dan bersolat jumaat di Masjid India .

Yang ingin saya kongsikan ialah petua mereka berjaya dlm perniagaan ..baik sebagai pengusaha restoran, pengurup wang ( money changer), pekedai runcit , yg punya wholesale market, kedai kain , dll . Yg jadi perhatian saya ialah kira-kira setahun dahulu didalam internet  riuh pasal restoran mamak dikatakan menggunakan jin, toyol , mantra sebagai pelaris ..tak kurang juga ada yg mengatakan menggunakan najis , seluar dalam , ganja dan lain lain . Sebab itulah dakwa mereka restoran mamak sentiasa laku ..pelanggan jadi ketagih .Saya tidak mahu berpolemik  pasal betul atau tidak mengenai dakwaan ini .

Namun menurut kenalan saya seorang pemuda mamak  berumur lebih kurang 30'an...sudah berjaya dlm dunia perniagaan...pengurup wang  dia juga, restoran pun ada, jual beli property  pun dia buat ,kilang printing pun ada ..dia seorang yg warak ..sembahyg tidak pernah tinggal . masuk solat jumaat tutup kedai . versi petua nya adalah lain belaka. Kalau dilihat dari gayanya kita tidak akan percaya dia seorang jutawan ..pakaian nya simple , tidak berjenama. Tidak ada beza gayanya dgn pekerja  yg membancuh teh tarik di restoran mamak. Tapi sepanjang perkenalan saya dia memang  kerja keras  dan rajin mencari pelanggan dan agresif menghidu peluang.

"Iqbal ,  kalau bukan dakwaan mamak menggunakan cara yg tidak etika yg aku sebut tadi aku nak tahu  dari mulut seorang mamak yg berjaya seperti engkau  apa petua petua nya  ?" Pada mulanya , beliau keberatan utk menjawap setelah dicabar berkali kali akhirnya akur juga .

" Ok lah petua kebanyakan kami begini , terpulanglah kalau kau  nak percaya "  ....(.Dia beri 2  sahaja) :-

a) konsep besedekah dan berzakat kami lah yg jadi kami cepat maju ....kami percaya jika nak masuk syurga kenalah buat seberapa byk amalan dan kebajikan . Lagi byk kebajikan lagi byk peluang. Lantas jika kami byk bersedekah dan berzakat maka lebih byklah pahala yg diberi Tuhan.  Jadi , untuk .byk sedekah dan zakat kami perlu lebih byk untung dlm perniagaan . Untuk lebih byk untung kami kena berkerja keras ..kena kembangkan perniagaan .....maka itulah hasilnya yg kamu tengok rata rata kami  berjaya dan setidak tidaknya bertahan lama ..., yang kedua ....

b) setiap sebelum subuh kami amalkan membaca ayat suci Al- Quran ..bukanlah untuk untung berniaga ...ikhlas kerana Tuhan .kalau tidak dapat satu surah pun tak pa ...janji amalkan selalu .....fadhilatnya insyaallah segala rutin harian termasuk berniaga akan dipermudahkan Tuhan . Kami tidak mengamalkan membaca Quran pada bulan tertentu seperti bulan Ramadhan sahaja tetapi setiap hari ..ia seakan akan  membuka pintu rezeki utk hari itu ...

Saya cuma kongsikan .apa yg kawan mamak saya ungkapkan ...terpulanglah  kepada anda utnuk menilai ...namun saya rasa konsep (a) betul betul " makes a lot of sense" . cukup bagus jika semua peniaga Islam amalkan sebab ia mampu menjana kebaikan untuk semua ...baik peniaga itu sendiri dari segi perniagaan dan amalan nya utk akhirat dan juga masyarakat apabila lebih byk sedekah dan zakat terkumpul utk diagihkan kepada yg memerlukan. Ianya ibarat punyai 'push factor' yg kuat . Jika org kita  mengamalkan secara 'collective' saya rasa secara tak langsung ia akan merangsangkan lagi perkembangan perniagaan dan syiar Islam di negara kita. "

Selain dari petua diatas saya pasti  petua yg lain ialah " business ethics " mamak sendiri ..seperti servis mereka yg cepat , harga yg murah , pekrja 2 yg responsif , sanggup kerja masa yg panjang, kedai sentiasa buka , dan lain lain ..

Apa pendapat anda ? 

p/s - saya akan sentuh perkara tentang servis kedai mamak secara terperinci utk dijadikan panduan di posting akan datang


- majufikir -


..