Pages

Monday, September 19, 2011

Siri Kisah Kejayaan 1 : Nathan dan besi buruk

Baru-baru ini ,aku terserempak dengan seorang kawan sekolah ku yang sudah berpuluh tahun tidak ku temui ketika kami berurusan di sebuah bank .Aku tidak cam mukanya walaupun sekali pandang seperti pernah nampak . Tapi apabila beliau mula menegurku : " Excuse me sir , are you mr so and so from the so and so school ? " . Lalu aku jawap : " Yes, i am ...but you are ? i'm so sorry i can't remember " . Terus dia menjawap : " i'm nathan lah ...mr so and so ...tingkatan 3 G ...you were in different class ..the cream of the school and you were so popular dulu a top performer " Pujinya se seakan menyindir pun ada .

Ah ..baru aku ingat si Nathan ini ...setahu aku dia ni tidak lulus periksa ..memang aku jangka pun sebab disekolah dia memang lembab dan dalam kategori murid yang pasti gagal . Dia berasal dari keluarga miskin ibu bapa bekerja disebuah estet. Aku ingat lagi Nathan ni dulu kurus kering ,sentiasa berpakaian selekeh , rambut tidak bersikat dan selalu ponteng kelas . Mukanya memang muka tidak yakin diri dan dia selalu menyindiri tidak bergaul dengan orang lain .Namun perwatakan nya memang orang baik .Aku tidak rapat dengan nya tapi memang kenal sedikit sebanyak tentang dirinya

Ketika aku terserempak dengan beliau disebuah bank tempuh hari , dia berbaju kemas dan segak dan nampak seperti orang yang berjaya dan bertutur pun seperti orang yang terpelajar. Lantas aku tanya dia selepas tingkatan 3 mana dia pergi sebab dia tidak sambung belajar . Kata nya dia memang gagal peperiksaan ..tapi apa yang menyebabkan dia gagal adalah kerana kemiskinan tegar kelauarganya.

Dia menceritakan lagi ...sejak sekolah rendah lagi dia sudah mula bekerja sambilan untuk menampung keluarga nya yang miskin. Selepas habis sekolah dia akan ikut pakciknya mencari besi buruk . Dia akan ikut lori kecil pakciknya dan angkut besi buruk dari kilang kilang atau longgakan sampah untuk dijual pada kilang kilang besi . Katanya upahnya sedikit tapi kerja sampai teruk tapi apakan daya demi hendak membantu ibubapa mencari sesuap nasi . Sebab itu katanya dia tidak kecewa sebab gagal dan tidak sambung pelajaran ketingkatan 4 sebab dia boleh lakukan kerja manual ini sepanjang hari untuk mendapat upah yang lebih .

Terus aku menempelak : " But look at you now ...totally different ...what did happen and what on earth are you doing now that you look so out of this world ?!! "

" Tunggu dulu ...nanti saya cerita lagi " kata Nathan padaku yang tak sabar nak tahu seperti aku tak percaya melihat dia berbeda sekali .

" Selepas tamat tingkatan 3 , aku terus buat kerja seperti dulu ikut pakcik aku naik lori cari besi buruk ..hujan dan panas tak kira...selama 9 tahun .Memang upah pakcik aku bagi kecik sekali ...tak cukup untuk makan sekeluarga ......."

" Tapi suatu hari setelah 9 tahun aku ingat lagi semasa termenung diatas lori ...dengan debu , panas dan hujan ..tangan jadi kasar ....tiba tiba datang ilham dibenak fikiran aku "
Katanya lagi .

" Hah , ilham apa tu ? "

" Tiba tiba ...hati ku berkata ...aku lihat pakcik aku bertambah kaya ..tapi upah aku tetap sama kecik aku kerja macam nak mati untuk dia tapi upah tidak memadai sama sekali ...dia cekik darah aku "

" kalau aku protes takut dia marah dan komplen kat bapa aku ( adik pakciknya ) . dan jika aku berhenti mak bapak aku lagi susah ..sebab mereka berharap pada aku "

" Timbul idea ...pakcik aku pun serupa juga macam aku tidak berpelajaran dan dulu pun miskin tapi apa yang boleh buat dia senang sekarang ...jika pakcik aku boleh maka aku pun boleh . Jadi aku kena kaji bisnes yang dia buat ini ..."

" Dalam diam aku selidik cara cara dia kendalikan perniagaan ini ...apa yang perlu ada ...dan berapa modal ...rupa rupanya modal tak banyak janji kenal contact di kilang kilang yang nak buang sisa logam seperti besi, aluminium, tembaga, wayar, plastik , kotak pun boleh apa saja lah yang boleh dikitar semula maka itulah peluang .....kemudian aku boleh cari pekerja pekerja sambilan yang nak upah ..dan aku sewa lori ....bila ada benda nak angkut dikilang kilang aku akan cepat cepat rebut ...."

" Dalam diam ...aku terus lakukan ...pakcik aku tak tahu ....tapi setelah 6 bulan aku sudah ada pelanggan tetap ...dan modal aku sudah cukup ....sejak itu aku tidak toleh belakang...aku buat bisnes aku sendiri "

" Nathan aku tak percaya ..jual besi buruk boleh berjaya...boleh kau tunjuk kat aku ..? aku nak tengok pejabat engkau dan cara kau buat bisnes ini " ...nathan menyahut cabaran aku ....

kami aturkan pertemuan seminggu kemudian ...ia sperti lawatan sambil belajar.....aku dibawa melihat pejabat urusannya , kakitangannya dan beliau buat briefing tentang contact diluar negara seperti papua new geuniea , new zealand , indonesia dll .Katanya dia kerap keluar negara atas urusan bisnes. Pejabatnya lengkap dengan kelengkapan komunikasi moden ....Petang aku dibawa melawat kilang pembeli besi buruk di sungai besi , melihat cara cara jenis jenis logam di asingkan dan di gredkan dan dikompakkan untuk jualan pada pembeli ....dan beramah mesra dengan pengurus kilang.....setelah selesai nathan mengajakku makan nasi kari kepala ikan ....

Oh ya kereta nya ....Honda baru ...memang ada kelas ...Beliau tinggal di bangsar sebuah bangalow besar bersama isteri sayangnya belum ada anak lagi . Dia sudah pun mencapai taraf jutawan ....bayangkan dari budak kurus kering balik sekolah kutip besi buruk boleh jadi jutawan !!!

Terus aku tabik padanya....dan ucapkan tahniah dan syabas ...katanya itulah kekuatan ilham yang didapati ketika berpanas berhujan diatas lori dulu ..

Fikir fikirkanlah moga kita dapat iktibar dpd kesah benar nathan dan besi buruk .......