Pages

Friday, July 30, 2010

TIP 3 JUALAN : JANGAN FIKIR DAN RASA

Nah ...ini lagi satu tip yg dikongsikan pada saya ...kenapa pulak bila kita menjual dilarang berfikir dan merasa ? Pelik kan ..?

Tapi inilah salah satu amalan kawan saya yg dah pun jadi seorang jutawan...Kaedah nya begini :-

Apabila kita hendak menjual sesuatu produk atau servis ...kita jangan fikir-fikir sangat samada orang akan beli atau tidak ...kita belum mulakan lagi dah otak kita bermain-main dengan " eh orang nak beli ke produk aku ni ?" atau " ala...untung cuma rm5 je ...buat penat je aku jual " atau  " aku ingat orang ni nampak macam orang kaya takkan dia nak beli produk aku yang tak berjanama dan murah je" atau " orang ni pulak pakai selekehnya nampak mcm tak berduit ..buang masa aku je ..pergi mesti dia tak nak beli buang masa aku je " ...

Memang ada serangan2 begini akan bermain dalam benak fikiran kita ..ini perkara biasa apalagi bagi orang yg baru mula atau malu2 nak berniaga ...Untuk mengatasinya senang je ...'switch' kan 'attitude' fikiran kita kpd ..."aku tak kira orang kaya ke orang miskin ke , dato ke tan sri ke , pelajar ke pengurus ke , makcik ke nenek ke , org melayu ke org cinake  ,org india ke , mat salleh ke ...aku .belasah je ...aku akan kongsikan produk dan servis aku ni ...mereka semua adalah pelanggan aku yg berpotensi .....kalau mereka tak beli sekarang mungkin mereka akan bercerita pada kawan2 keluarga ..dan mereka akan mmberitahu ...yg aku ada menjual produk atau servis ini ...malah selalunya org yg nampak mcm takda duit lah yg akan membeli produk atau servis anda  Pada org yg berpengalaman berniaga ...hal ini memang terjadi ...jadi jgn pedulikan apa yg bermain-main dlm kotak fikiran anda ...jika ianya "negative vibes = unsur2 negatif " maka kita terus switch kan kpd yg positif .....

Begitu juga ...kita jangan merasa .. atau beremosi atau melayani perasaan kita..Misalnya ..." alamak malu la aku nak jual barang ni ...orang lain nampak ..apa diarong kata" atau " aku dulu kerja gaji lima angka sekarang aku bukak gerai pasar malam ...takut org yg aku kenal nampak ...malu lah aku " atau " hih , garangnya pelanggan sombong macam la dia ada duit " atau " aku ingat hari ni jualan kurang lah ...sebab orang tak dapat gaji lagi ..tak payah niagalah " .atau " aku jual barang wanita ni mesti orang akan ketawakan aku " dan berbagai2 perasaan  .yang   akan menghambat keyakinan anda ...bila keyakinan kurang ...maka kemeriahan anda berniaga akan terjejas...dan kemeriahan atau keseronokan ( enthusiasm ) berniaga inilah yg akan terserlah di air muka dan pertuturan anda ....bukankan  pelanggan lebih  akan respon pada pekedai atau penjual yg ceria ? yg mahu berkongsikan ketakjuban produk atau servis nya ..sudah tentu sekali ..jadi ayuh jangan layan perasaan anda ...teruskan .

Malah perasaan "apa orang kata aku berniaga ni tak glamourlah , malu lah " yg sering akan mengganggu emosi kita ...sebenarnya itu cuma perasaan kita yg orang akan mengata ...sebenarnya tidak ada ..kita je yg merasa begitu ...lagi pun orang lain tidak ada masa nak ambik tahu hal kita ...mereka pun ada masaalah sendiri ...kalau ada pun yg suka mengata ..org ini adalah paling kerdil ...jadi tak payah marah pada mereka ..kasihanilah mereka ...maka jiwa anda akan menyerlah dan positive vibes akan menguntungkan anda .

Tahu kah ...orang2 Cina yg berniaga dizaman dahulu kala dianggap sebagai amat hina dimata masyarakat ..mereka lebih hormat pada golongan bangsawan dan istana kerajaan ? Hal ini berubah kemudian dimana golongan usahawan lah yg dihormati hingga kehari ini . Dan ini lah orang kita sedang dlm proses metamorphosis ( keadaan perubahan ) utk menguasai bidang perniagaan dan turut dibantu oleh kerajaan.dalam visi untuk menstruktur masyarakat agar semua kaum dapat merasa nikmat pembangunan bersama.

Tentulah dalam kita sedang berniaga kita perlu berfikir ..secara kreatif ( creative) ...bagaimana aku nak memasarkan produk ini dgn meluas lagi tanpa mengeluarkan kos yg tinggi ..perlukan aku buat flyer atau website atau iklan dlm suratkhabar atua majalah atau perlukah aku membuat pakej ( packaging ) yg lebih menarik lagi  atau aku kurang faham ttg produk atau servis yg aku jual jadi aku mesti belaajr ttg produk dan servis ini utk menambahyakinkan pelanggan ..

Inilah salah satu tip yg diamalkan oleh kawan saya tadi ....kata nya ...jangan fikir efektif atau tidak tip ini ...buat saja .....lama2 kita sendiri akan tahu .

apa lagi cubalah !!

-majufukir -